EKOLOŠKI OSVJEŠTENI GIMNAZJALCI

BEAT PLASTIC POLLUTION


BEAT PLASTIC POLLUTION

Ovogodišnjim sloganom „Beat Plastic Pollution“ 5. lipnja obilježava se Svjetski dan zaštite okoliša.

Ovim sloganom “Suzbijmo onečišćenje plastikom“ Ujedinjeni narodi šalju apel za racionalno korištenje te hitno smanjenje proizvodnje i potrošnje plastičnih materijala.

Učenici Gimnazije Dubrovnik i ove godine su se uključili u obilježavanje ovog dana. Marljivo se brinu za vrt s kojim su prošle godine osvojili nagradu za najboljeg početnika, a ove godine spojili su i zdrav život sa zaštitom okoliša na način da su sudjelovali u akciji „PLOGGING“ koja označava „Jogging while collecting plastic and other garbage“ (Trčanje i skupljanje plastičnog otpada). Ovu akciju pokrenula je Europska pučka stranka (EPP) u Europskom parlamentu ,a glavni cilj je naglasiti važnost promoviranja zdravih navika poput šetnje u prirodi, brzog hodanja i trčanja koje se izvrsno mogu kombinirati s brigom o okolišu.

Gimnazijalci su prethodno u sklopu nastave TZK očistili dvorište Gimnazije Dubrovnik od otpada i plastike te kroz rad u vrtu, uzgoj i sadnju tradicionalnog dubrovačkog bilja svoje aktivnosti proširili i na obližnju obalu s koje su brzo hodajući sakupljali svu plastičnu ambalažu.

Odbačena plastika u morima je usitnjena te je smrtonosna za morske životinje koje ju zamjene za hranu. Takva plastika na sebe privlači i veže druge otrovne spojeve koji ulaze u probavni sustav morskih organizama i prenose se hranidbenim lancem do čovjeka

Radionicama na satu biologije i plakatima o načinima suzbijanja onečišćenja okoliša pokušali su naglasiti nastavi li se sadašnji trend bacanja plastike, u morima će biti više plastičnog otpada nego ribe te zaključili kako su pred njima brojni izazovi učinkovitog gospodarenja otpadom.

05.06.2019. | 07:48 | objavio: tajništvo

EKOLOŠKI OSVJEŠTENI GIMNAZIJALCI

Ul. Frana Supila 3, 20000, Dubrovnik

+385 (20) 432 569

gimnazija-dubrovnik@du.t-com.hr

Developed by KlikIT | Design by Božo Prlenda