IZLOŽBA OTVORENA DO 25. LIPNJA

„Mjesto odrastanja“ i „Svjedoci gimnazijske prošlosti“


„Mjesto odrastanja“ i „Svjedoci gimnazijske prošlosti“

Dana 3. lipnja 2022. Gimnazija Dubrovnik u večernjim je satima u Kreativnoj četvrti Dubrovnik Lazareti pred većim brojem posjetitelja predstavila dva projekta - „Mjesto odrastanja“ i „Svjedoci gimnazijske prošlosti“, pod mentorstvom Đura Capora, Kiti Jurice Korde i Renate Lujak Grdović. Oba su projekta uspješno realizirana u školskoj godini 2021./2022. U projektu „Svjedoci gimnazijske prošlosti“ učenici 2. i 3. razreda proučavali su isključivo pisane povijesne izvore: školske godišnjake koji su izlazili tijekom različitih desetljeća 20. stoljeća te arhivsku građu: školske dnevnike i zapisnike nastavničkog vijeća. Učenici su sami odabrali teme iz gimnazijskog školstva koje ih zanimaju te napravili plakate. Na ovaj način učenici su se upoznali s povijesnim izvorima, razvili metode razumijevanja povijesnih izvora te usvojili metode istraživačkog učenja i pisanja znanstvenog rada. Teme plakata i učenici koji su radili na njima su: Ekonomska povijest (Nika Mlinarić, Patricia Andričić , Jele Kušelj i Donatella Ivulić 3. B), Ekskurzije (Petra Valentić 2. A i Nives Kmetović 3. F), Vjeronauk / Ideološki predmeti (Davide Criscuolo 3. F i Martin Baće 2. F), Statistika ocjena ( Tina Krmek i Lana Jažo 2. F) , Nastava TZK (Karla Popović, Lucija Kraljević i Lea Jerinić 2. D), Ukori (Maris Daničić i Klara Tikvica 2. D) i Zanimljivosti (Petra Pavličević i Nika Vidojević 2. C).

Projekt Povijesne grupe „Mjesto odrastanja“ bazirao se na proučavanju sličnosti i razlika u vremenu odrastanja 70-ih i 80-ih godina 20. stoljeća i danas. Temom su se bavili učenici i učenice koji žive na istom prostoru kao i njihovi roditelji u vrijeme odrastanja kako bi mogli što bolje usporediti promjene koje su se dogodile u prostoru, ali i načinu igranja, zabavljanja, druženja nekad i sad. Projekt se bazira na prikupljanju fotografija iz obiteljskih albuma i ostalog slikovnog materijala te na usmenoj povijesti (intervjui i ankete), a sve s ciljem oživljavanja vremena odrastanja prije tridesetak godina i uspoređivanja s današnjim. Riječ „mjesto“ zapravo predstavlja ključne trenutke, svakodnevne rutine kao i prostore koji su obilježili odrastanje nekad i sad. U projektu su sudjelovali sljedeći učenici: prikupljale fotografije, intervjuirale roditelje, analizirale intervjue i ankete, pisale tekstove: Mia Baralić, Ana Čagalj, Marijana Kriste (učenice 3. D razreda) te Katarina Matović i Paula Mojaš (učenice 3. C razreda) ; prikupljali fotografije i intervjuirali roditelje: Lamija Kusturica i Iva Vidak (2. B), Petra Pavličević i Marta Vugdelija (2. C), Petra Baranac i Bariša Lulić (2. E), Lucija Radulj i Roko Zvone (1. A), Ema Lasić (1. B.), Marko Barišić i Toni Radica (1. E), Laura Gečević, (3. D) i Leon Krile (3. F).

Konačni rezultat projekta „Mjesto odrastanja“ četiri su plakata koji sadrže najzanimljiviji i najreprezentativniji dio prikupljenog materijala.

Tom prilikom prikazana su dva videouratka. Naime, u projektu „Svjedoci gimnazijske prošlosti“ snimane su fotografije i videi prilikom sastanaka grupe i odlazaka u arhiv te je stvoren kratki videouradak koji dokumentira proces stvaranja radova. U videouratku „Mjesto odrastanja“ roditelji učenika su svojim fotografijama iz djetinjstva prizvali sjećanje i izazvali nostalgične reakcije kod posjetitelja izložbe.

Izložba će biti otvorena do 25. lipnja 2022. godina (Lazareti IV.). Radno vrijeme radnim je danom od 9 do 15 sati te subotom od 9 do 12.30. Ulaz je slobodan. Pozivamo sve naše sugrađane koji su zainteresirani za drugačiji prikaz povijesti Dubrovnika u 20. stoljeću da posjete izložbu.

06.06.2022. | 17:53 | objavio: tajništvo

„Mjesto odrastanja“ i „Svjedoci gimnazijske prošlosti“

Ul. Frana Supila 3, 20000, Dubrovnik

+385 (20) 432 569

tajnistvo@gimnazija-dubrovnik.hr

Facebook

Instagram

Developed by KlikIT | Design by Božo Prlenda