GIMNAZIJALCI O TEMI ORGANIZACIJE PROMETA U DUBROVNIKU

.


.

Parlaonica koja se održala 11. lipnja u Saloči od zrcala i ove je godine ugostila učenike Gimnazije Dubrovnik koji su, u suradnji s DKD i AVCD-om, zaključili ovogodišnje sastanke raspravljačkog kluba s gorućom temom organizacije prometa u gradu Dubrovniku. Pitanje oko kojeg su se sporile afirmacijska i negacijska skupina bilo je: Treba li na užem području grada zabraniti promet osobnim vozilima. 

U živoj raspravi članovi afirmacijske skupine pod vodstvom Asije Vlašić ( Ivo Sršen, Davor Šoša, Natalija Jančić, Marko Market i Martin Baće) dokazivali su da bi model bez osobnih automobila na području od Kantafiga do Belvedera bio moguć uz više autobusa javnog prijevoza koji bi stalno cirkulirali,  a prijevoz ranjivih skupina (stari, nemoćni, djeca s poteškoćama) također bi se organizirao kombijima ili osobnim vozilima organiziranima  od javnog prijevoznika. Naglasili su prednosti ovog modela za rješenje gužvi, ekološku održivost i zdravlje građana. Istaknuli su i prijedloge kojima bi se parkinzi prebacili na rubove grada, a postojeće parkinge u gradu prenamjjenili bi u parkove, šetališta  ili druge društveno korisne prostore. 

S druge strane, negacijska skupina (voditeljica Lana Jažo, Nike Šiša, Lucija Laptalo, Anja Klečak, Andrija Cetinić i Petar Franić)  ističe da bi ovakav model negativno utjecao  na turizam i gospodarstvo, ponajviše na radna mjesta koja bi se izgubila.  Istaknuli su problem taksista koji  bi ostali bez posla i nezadovoljstvo turista zbog "osuđenosti" na javni prijevoz. Izrazili su i sumnju u to da toliko autobusa može cirkulirati gradom bez stvaranja novih gužvi i nudili alternativna rješenja: izgradnju tunela od Pila do Gruža ili prijedlog ograničenja prometa od Ilijine glavice do Viktorije koji sada nudi Grad Dubrovnik. Osim svega navedenog,  naglasili su važnost na slobodu kretanja i pravo na raspolaganje osobnom imovinom koje  bi im ovakvom regulacijom bilo dokinuto. 

Nakon konkretne i argumentirane rasprave u trajanju od jednog sata sud koji je procjenjivao kvalitetu argumenata (Ana Ban, prof., Ivana Miošić,  prof., Pamel Zajec, djelatnica knjižnica) jednoglasno su odlučile da je pobjednik negacijska skupina. 

Posebnu podršku ovom događaju dali su učenici Pomorsko-tehničke škole koji su došli poslušati parlaonicu u pratnji prof. Mariele Marković.  Njih i sve ostale srednjoskolce pozivamo da se pridruže radu parlaonice sljedeće školske godine.

13.06.2024. | 10:57 | objavio: tajništvo

GIMNAZIJALCI U PRALAONICI

Ul. Frana Supila 3, 20000, Dubrovnik

+385 (20) 432 569

tajnistvo@gimnazija-dubrovnik.hr

Facebook

Instagram

Developed by KlikIT | Design by Božo Prlenda