UČENICI GIMNAZIJE DUBROVNIK BORAVILI TJEDAN DANA U FIRENCI

RENESANSNO NASLJEĐE DUBROVNIKA I FIRENCE


RENESANSNO NASLJEĐE DUBROVNIKA I FIRENCE

I ove godine, od 18. do 23. ožujka, učenici Gimnazije Dubrovnik boravili su u Firenci u sklopu projekta Renesansno nasljeđe Dubrovnika i Firence. Pod mentorstvom profesorica Ivane Miošić i Ane Pavličević posjetili su kolijevku renesanse. Tamo su boravili u talijanskim obiteljima, pohađali nastavu te razgledali znamenitosti tog predivnog grada.

Donosimo vam nekoliko zanimljivosti;

Gimnazija Galileo smještena je u zgradi staroj 500 godina, a u sklopu zgrade već se više od 300 godina nalazi Osservatorio Ximeniano kojeg su vodili skolopi – svećenici koji su podučavali druge. Posebno je zanimljiv rad G. Inghirami koji je 1829. izmjerio i izradio kartu Toskane. Trebalo mu je 20 godina da točno odredi udaljenost od jednog do drugog mjesta. Kada je Google Earth provjeravao preciznost njegove stare geografske karte, preciznost je bila 97%. Vodstvo u ovom „muzeju druge industrijske revolucije“ bio je gospodin Westinhouse kod čijeg djeda je bio zaposlen naš velikan Nikola Tesla.

Ulazak u Opificio delle pietre dure bio je u pravom smislu riječi ulazak u radionicu nekadašnjih velikih majstora, koji su baš na tom mjestu izrađivali svoja remek-djela i/ili učili od velikih majstora kamena. Dio njihovih uradaka je izložen u prizemlju zgrade, a izlošci kamena svih dezena i boja u srednjevjokovnoj radionici, na prvom katu.

Učenici su prošetali DANTEOVOM FIRENCOM, istim onim ulicama kojima je davno hodao Dante, posjetili su crkvu pred kojom je prvi put ugledao Beatrice, razgledali zgrade i fasade koje opisuje u Božanstvenoj komediji. Profesorica Laura Zaccagnini vratila ih je u XIV. st. i srednjovjekovnu Firencu. Kroz šetnju su se našli na mjestu gdje se igrao, i još igra, calcio fiorentino. Firentinski nogomet, koji se od srednjeg vijeka jednom godišnje (24. lipnja) igra na glavnom firentinskom trgu, evocira prizore gladijatorskih borbi. Pravila igre su jednostavna: igrači loptu (i protivnike) mogu udarati i rukama i nogama, a na putu do protivničke linije gola igra se pretvara u kombinaciju boksa, hrvanja i ragbija. Nagrada za igrača s najviše golova je čast, ali i krava.

Posjetili su i jedan od najstarijih firentinskih muzeja, Uffizi, u kojemu se nalaze remek-djela velikana talijanske renesanse: Botticellija, Michelangela, Da Vincija, Verocchija, Donatella…

Cattedrale di Santa Maria del Fiore očarava trobojnom mramornom fasadom, Brunelleschijevom kupolom, Giottovim zvonikom i krstionicom koja je takva da u njoj možete provesti čitav dan promatrajući i otkrivajući nešto novo. Na istom mjestu se nalazi još od XIII. st. crkva Santa Croce u kojoj se nalaze grobovi Machiavellija, Michelangela, Galilea. U muzeju crkve se čuva ll Croceifisso di Santa Croce poznatog Cimabuea iz 13. st., koji je teško oštećen u poplavi koja je pogodila Firencu 1966.

Museo del Duomo relativno je novootvoreni muzej u kojem se čuvaju originali s fasada Duoma i krstionice. Učenike je najviše zainteresirala priča o Ghibertijevim vratima krstionice, Donatellovim kipovima, a ono što zaista izaziva posebno divljenje je njegova Marija Magdalena koju je prikazao drugačije – nakon što je provela u pustinji 40 dana moleći.

Obitelj Medici nemoguće je zamisliti van Firence kao što je Firencu nemoguće zamisliti bez njih. Bili su mecene kulture i umjetnosti, zahvaljujući njima Firenca je postala kolijevka renesanse. S obzirom da su bili bankari, financirali su umjetnike svog vremena, a veličina ove obitelji leži u tome što su sve umjetnine ostavili gradu, a time i cijelom svijetu.

Financijska moć i politički utjecaj obitelji Medici vidljiv je na svakom koraku. Palače u kojima su radili i upravljali signorijom (nadležno tijelo vlasti u srednjovjekovnoj i renesansnoj Italiji, vlada) to potvrđuju. Impozantni Palazzo Vecchio na Piazzi della Signoria, osim freskama oslikanim stropom, ima i Michelangelova djela. Capella Medici, grobnica obitelji Medici, Uffici tek nam daju naslutiti moć obitelji Medici. Palazzo Pitti je palača koja je uvijek služila onima koji su u određeno vrijeme vladali Firencom, pa je jedno vrijeme bila i kraljevska rezidencija, naime Firenca je pet godina bila glavni grad Italije.

Ovaj put učenici su upoznali i SPORTSKU FIRENZU. Canotaggio di Firenze veslački je klub s kojim se mogu pohvaliti već više od 200 godina. Nalazi se ispod muzeja Ufizzi gdje je nekad bila konjušnica obitelji Medici, a danas je respektabilni veslački klub na kojeg su njegovi članovi vrlo ponosni.

O GASTRONOMSKOJ FIRENZI mislim da svi znaju koliko je slasna. Svakodnevno se mogu uživati razne focaccie, schiacciate, tramezzine, pizze, pasta…

MODNA FIRENZA ima posebno široki raspon od nezaobilaznog open air leather marketa do visoke mode kao Ferragamo, Missoni, Gucci, Vuitton….

Na putu prema Dubrovniku zaustavili su se u Veroni, gradu kojeg nazivaju i Rim u malom jer ima veliki broj arheoloških ostataka iz rimskog perioda. U kratkoj šetnji centrom grada došli su do balkona slavne Julije s kojeg ju je gledao njen Romeo, dodirnuli njen kip i osigurali sebi sreću u ljubavi.

https://glasgrada.hr/projekt-renesansno-nasljede-dubrovnika-i-firence-gimnazijalci-u-firenci-foto/

 

14.04.2018. | 00:13 | objavio: tajništvo

Firenca 2018

Ul. Frana Supila 3, 20000, Dubrovnik

+385 (20) 432 569

tajnistvo@gimnazija-dubrovnik.hr

Facebook

Instagram

Developed by KlikIT | Design by Božo Prlenda