GLOBE PROJEKT U PUNOM JEKU

GIMNAZIJALCI MJERILI TEMPERATURU ZRAKA


GIMNAZIJALCI MJERILI TEMPERATURU ZRAKA

GLOBE projekt Gimnazije Dubrovnik u punom je jeku.

4. svibnja 2022. održana su pokretna mjerenja temperature u Dubrovniku. U organizaciji Mateja Žgele, mag. geogr., i izv. prof. dr. sc. Ivane Herceg Bulić s Geofizičkog odsjeka PMF-a Sveučilišta u Zagrebu provedena su prva pokretna mjerenja temperature zraka u Dubrovniku u kojima su sudjelovali gimnazijalci uključeni u program GLOBE pod mentorstvom profesorica Linde Jurkić i Ivile Dender.

Takva mjerenja provode se u relativno kratkom vremenu te pružaju dobru prostornu pokrivenost pouzdanim podacima o urbanoj mikro-klimi. Učenici su u ruksacima na leđima imali instrumente s ugrađenim GPS-om te senzorom za mjerenje temperature zraka. Tako opremljeni su pješačili unaprijed predviđenim rutama koje su obuhvaćale raznovrsne dijelove grada (rjeđe i gušće izgrađena područja, zelene površine i parkove - Bogišićev park, zidine, Komarda). Sveukupno su prohodali više od 10 km, a instrumenti su u sekundnim intervalima bilježili vrijednosti temperature zraka i GPS lokaciju. Na temelju toga je dobiven uvid u prostornu raspodjelu temperature zraka i utjecaj strukture grada na njene iznose. Maksimalna izmjerena temperatura zraka bila je gotovo 22 °C, dok su parkovi istovremeno bilježili za 3 – 4 °C niže vrijednosti. Dubrovačke zidine su očekivano bile najtoplije s vrijednostima iznad 20 °C. Uske ulice Starog grada su imale niže vrijednosti temperature zraka iz razloga što su veći dio dana u sjeni zbog čega se tamo zrak manje zagrijava. To nije slučaj za Stradun koji je otvoreniji pa je i topliji od okolnih ulica. Ovi podaci ukazuju na ohlađujući utjecaj zelenih površina te stoga i na važnost njihovog očuvanja u urbanim sredinama, kao i na potrebu njihovog širenja gdje je to moguće.

Nakon dobivenih rezultata, isti su se analizirali putem zooma koji je održan jučer, 1. lipnja 2022. gdje je Matej Žgela s PMF- a iz Zagreba s učenicima 2.d razreda objasnio dobivene vrijednosti. Sastanku su prisustvovale i profesorice Ivila Dender, Andrea Sebastijan i Linda Jurkić

02.06.2022. | 12:17 | objavio: tajništvo

GLOBE PROJEKT

Ul. Frana Supila 3, 20000, Dubrovnik

+385 (20) 432 569

tajnistvo@gimnazija-dubrovnik.hr

Facebook

Instagram

Developed by KlikIT | Design by Božo Prlenda