OTVORENA IZLOŽBA PLAKATA UČENIKA 2. A I 2. F RAZREDA

KLJUČ ZA PROLOG DUGOG NOSA


KLJUČ ZA PROLOG DUGOG NOSA

U petak, 7. lipnja u prostorima Doma Marin Držić otvorena je izložba plakata učenika drugih razreda pod nazivom Ključ za prolog Dugog nosa. Izložba od 12. lipnja seli u prostore Gimnazije Dubrovnik gdje će se moći razgledati do kraja lipnja. Više o izložbi možete pročitati niže ili pogledati ovdje 

 

Misao Renéa Descartesa da je čitanje dobrih knjiga poput razgovora s najsjajnijim umovima iz prošlih stoljeća svakako se potvrđuje i na primjeru velikog Dubrovčanina Marina Držića Vidre. Proturječan i iskričav, pronicljiv i kritičan, putem svojih djela i nakon gotovo pet stoljeća iznimno je inspirativan sugovornik.

Držićev udio u hrvatskoj baštini poput tvrđave je sazdane od riječi. Njegovi upečatljivi prikazi, primjerice skladnih ljudi nazbilj i srca koje „se ne maškarava“, dio su dubrovačkog identiteta. Zato u vrijeme kad je izloženost pojedinca informacijama posebno velika, naraštaje mladih vrijedi poticati da mu posvete pozornost i otkriju zašto je kao autor i danas utjecajan. Stav'te pamet na Držića!

Učenici 2. a i 2. f razreda Gimnazije Dubrovnik predstavljaju rezultate svog dijaloga s Držićevim stvaralaštvom tijekom školske godine 2023./2024. izložbom plakata Ključ za prolog Dugog Nosa. Prethodno su u okviru suradnje s Domom Marina Držića sudjelovali na radionici Čitajmo Držića – Novela od Stanca dr. sc. Katje Bakije i prof. Ane Konsuo Kuzmanić te su posjetili Dom i obišli gradske prostore vezane uz Držićev život i stvaralaštvo.

Prvi prolog iz Držićeve komedije Dundo Maroje (1551.), koji izgovara negromant (čarobnjak) Dugi Nos, jedan je od značenjski najslojevitijih proznih tekstova starije hrvatske književnosti. Smatra se da pod plaštom čarobnjaka progovara sam Držić i prokazuje istinu o stvarnosti zaodjenutu u kazališnu iluziju. Koristeći se provjerenim izvorima informacija, ponajprije Leksikonom Marina Držića, učenici su istražili i „otključali“ tekst prologa: prvo su definirali nepoznate riječi, zatim su tumačili teksta na sadržajnoj, izraznoj i idejnoj razini. Nakon toga posvetili su se različitim aspektima prologa radeći u parovima na zadatcima koji se nadopunjuju, a cilj im je aktualizirati sadržaj zadanog teksta. Među ostalim, oblikovali su promotivne letke, objave na društvenim mrežama, kvizove, pozivnicu i dr. Kao naraštaju mladih koje se naziva digitalnim urođenicima jer odrastaju tijekom razvoja digitalne tehnologije i spretno se njome služe, bilo im je blisko sadržaj prikazati vizualno poticajno, u obliku plakata izrađenih u alatu Canva. Tako su ponudili svoj ključ za razumijevanje prologa Dugog Nosa. Svojim radom uspješno su ostvarivali odgojno-obrazovne ishode za 2. razred gimnazije svih triju predmetnih područja Hrvatskog jezika: hrvatskog jezika i komunikacije, književnosti i stvaralaštva te kulture i medija.

Učenici predstavljenim radovima mogu potvrditi: Držićevu tekstu pristaje i ruho skrojeno u digitalnom dobu.

 

Ana Njirić Aleksić, prof. mentor

10.06.2024. | 14:01 | objavio: tajništvo

KLJUČ ZA PROLOG DUGOG NOSA

Ul. Frana Supila 3, 20000, Dubrovnik

+385 (20) 432 569

tajnistvo@gimnazija-dubrovnik.hr

Facebook

Instagram

Developed by KlikIT | Design by Božo Prlenda